lite uppdatering



Jag ber om ursäkt för den dåliga uppdateringen. Sedan början av förra veckan har vi haft fullt upp med solsemester, besök från Sverige, utflykter hit och dit, lek på barnhemmet, biltaksåk, resor till och från huvudstaden Addis Abeba mm. Bättre uppdatering med text och bilder kommer... I morgon väntar dock ytterligare besök från Sverige och fler äventyr här i Etiopien, därav kommer nog ordentlig uppdatering att utebli minst en och en halv vecka till. Men, jag ville lämna en hälsning, meddela att vi lever och mår väldigt bra samt önska er en trevlig höst i Sverige, eller vart ni nu befinner er!

//Hanna


ett matinlägg

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Ett urval av den maten vi har ätit. Första veckan kunde det vara så illa att vi bara åt vitt bröd och drack vatten till middag, eller åt enbart spaghetti, men nu har var vi uppgraderat oss lite som tur är. Dels har vi provat oss fram lite på hotellet, hissat och dissat vissa saker, klar favorit är i alla fall pizza Margarita eller grillade grönsaker med kycklingspett(eller kött med svampsås för Hannas del). Sedan dricker vi såklart Fanta ananas eller apelsinjuice och macciato.

 

Hemma är vår absoluta favorit rotgrönsaker i ugn, det är alltså potatis, morötter och rödbetor som fått stå någon timma i ugnen. På andra plats kommer pannkakor(inte på bild), dock är det lite omständigt då mjölken först måste kokas, men men. Måste även tillägga att vi nu fått tag på kött, samt provat lite på hotellet, så nu har vi ätit kött kanske tio gånger sen vi kom hit, vi gör framsteg!

 

Till frukost äter vi oftast gröt och stekt ägg och till kvällsmat brukar det bli macka med avokado.

 

Så mycket etiopiskt är det kanske inte över vår mat, men vi är faktiskt lite kräsna av oss båda två, så får vi välja gör vi såklart gärna maten så svensk som möjligt... Dock gillar vi det etiopiska köttet som serveras över en liten eld(med bröd till eftersom vi inte gillar ”injera”) och som man såklart äter med händerna!

 

//Hanna

 
 
 
 
 

APOR

 
 
 
 
 
 
 

Jag blir som ett barn på julafton så fort jag får se apor. Jag vet inte vad det är men jag blir alldeles till mig och kan kolla på dem hur länge som helst. Härom morgonen såg jag en av den svartvitlurviga-sorten sitta i trädet utanför fönstret. Efter att ha stirrat på den ett tag tog jag med en kamera ut för att fotografera. Jag måste ju ha även den sorten på bild. Dock är de väldigt skygga och hoppar iväg om man kommer för nära. Men med Hannas kamera, som har något bättre zoom än min egna, lyckades jag få några rätt bra bilder. Dessutom redigerade jag dem lite så att aporna skulle synas tydligare. Bara genom att se dem sitta där i träden får mig att fylla min Afrikadröm lite till. Måste dock tillägga att dessa apor inte räknas som apor här i Etiopien, utan kallas för något annat. Men för mig är de apor, och de får gärna visa sig oftare!

 

//Hanna

 
 

EN GALEN KVÄLL PÅ BARNHEMMET

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

bilder tagna av Hanna

 

 

skrivet 9/10-13

De söta barnen på bilderna ovan hade jag i engelska i morse. Jag började väldigt enkelt med att låta de presentera sig kort och sedan började jag gå igenom alfabetet. Trots att vi bara hann med en tredjedel tog det en timma, och trots att jag kände att ”det här är ju hur lätt som helst, det måste de ju kunna” så kändes det som att de lärde sig lite och uppskattade det jag gjorde. Jag märkte även hur mycket mer jag kan lära dem, och kan jag hjälpa ett litet barn att bli bättre på engelska så är jag nöjd med min vistelse här.

 

Efter lektionen gick jag och Hanna in till stan. Idag provade vi faktiskt att äta på ett annat hotell, och även där hade de wifi, så nu har vi ett till ställe att besöka, så det inte bara blir Derartu.

 

Senare på kvällen besökte vi barnhemmet. Vi lekte tidningsleken, vilken går ut på att man sitter i en ring och en står i mitten med en hoprullad tidning i handen. En person säger ett namn och då ska personen i mitten försöka hinna slå den innan den personen hinner säga ett nytt namn. Jag kände innan att det kommer ju inte alls gå, jag kunde tre namn, inklusive Hannas. Men, det var väldigt roligt och jag lärde mig några fler namn. Jag hamnade även i mitten några gånger men lyckades faktiskt klara mig rätt bra(med hjälp av att barnen pekade på den de sa namnet på). När barnen bara sa varandras namn var det dock rätt galet, de skrek namn hela tiden och den i mitten slog verkligen hårt. Men det var en väldigt rolig kväll!

 

//Hanna

 

 

En gungstol, engelskaplanering och häftiga blixtrar

 
 
 
 
 frukost ute på trappan för några dagar sedan

 

 

Skrivet 8/10-13

Klockan är två här i Etiopien denna tisdag. Utanför fönstret öser regnet ner, jag sitter i gungstolen(min nya favoritplats) och har precis planerat klart morgondagens lektion. Jag ska ha min första engelskalektion med de äldsta dagisbarnen, nu känns det rätt bra när allt är planerat. Det är lite svårt eftersom jag inte vet vilken nivå de ligger på, men det ska nog gå bra ändå.

Bredvid mig har jag en kaffekopp, full med kallt kaffe. Hanna kan inte förstå hur jag kan sakna något jag inte tycker om, och det kan nog inte jag heller riktigt, men jag saknar liksom att sitta med en varm kopp kaffe i handen, och ibland smakar det faktiskt okej. Här är dock kaffet inte alls gott, men en varm kopp fick jag hålla i en stund i alla fall.

Hanna är som vanlig och har pianolektion och en kör vid denna tid, så för tillfället är jag själv i huset med regnet smattrandes mot taket som enda sällskap.

Igår kväll gick strömmen så att allt blev becksvart. Till en början satt vi och spelade spel under ficklampans ljus innan vi märkte att det blinkade till då och då utifrån. Det var blixtrar som lös upp hela himlen, o var det så långt bort att vi inte hörde något muller. Vi gick och la oss i våra sängar, pratade, åt svensk choklad och kollade ut när blixtarna korta stunder lös upp himlen så konturer av molnen syntes, innan allt blev svart igen. Det var riktigt häftigt och mysigt.

Nu ska jag gå ut i köket och börja fixa mat, rotgrönsaker i ugn, och invänta Hanna som kommer hem om inte allt för lång tid.

 

//Hanna

 

 
 
 

ETIOPISKT BRÖLLOP

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

skrivet 6/10-13

Idag har varit en annorlunda, galen men rolig dag. Efter kyrkan följde vi med Qes Mekonnen till en stad några mil bort(”Sagore” hette den). Där hade en vän till honom en bröllopsfest och Mekonnen skulle medverka och predika. Här i Etiopien gifter de sig en dag, sedan har de en tillställning för familj och vänner dagarna efter. På vägen dit åkte vi genom vacker natur, och hann även stanna för att fotografera en gång.

Festen var i ett tält och hade redan börjat när vi kom dit, så vi smög in, dock satte vi oss inte längst bak, nej vi satte oss på första bänken. Helt plötsligt var vi hedersgäster på festen, till ett par vi aldrig träffat förut. Bröllopsparet satt längst fram på en liten scen, och en person stod och pratade när vi kom in. Efter Mekonnens predikan var det dags för festmåltiden. Först gick bröllopsparet, sedan gick vi, före brudparets närmsta släktingar... Efter maten gick folk fram och fotograferade paret och helt plötsligt ville de ha fram oss, på scenen. Nog skämdes vi allt där vi gick fram och satte oss bredvid paret och log mot alla som ville fotografera oss. Vi gratulerade dem och de tackade oss för att vi ville komma, det var en ära för dem att ha oss där. Japp, som vit blir man väldigt respekterad i detta land. Dessutom slapp Mekonnen en poliskontroll på vägen hem(kolla bromsar, lysen mm) tack vare att han hade två vita personer med i bilen.

Vi var alltså iväg och fick se något annat och typiskt etiopiskt idag, det var allt en upplevelse!

 

//Hanna

 
 

ETT GÄNG TJURAR BAKOM HUSET

 
 
 
 
 
 
 
Skrivet 4/10-13

I morse när Hanna kom hem från sin pianolektion såg jag henne leendes gå utanför fönstret, och strax därefter kom hon inrusandes i vårt rum och berättade att det var fullt med tjurar precis bakom vårt hus och tycke vi skulle ut och filma och ta kort bland dem. Livrädd för tjurar kom alltså Hanna med denna idén. Jag drog snabbt åt mig kameran och följde med ut. En skara kvinnor kom rätt snart och kollade konstigt och skrattade åt oss där vi stod bland tjurarna med kameran i högst hugg. Men roligt hade vi det i alla fall, och Hanna får gärna med fler sådana galna idéer framöver.

 

//Hanna

 

 

 
 

en kväll på barnhemmet

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Skrivet 4/10-13

Än har inte alla barnen på barnhemmet kommit, men det börjar arta sig. Igår var vi där en stund på kvällen och lekte lite med dem. ”Foot by foot” hette leken som gick ut på att man skulle, med sin egen fot, röra någon annans fot, varpå den var tvungen att flytta den foten till nästa person. Så höll det på tills någon tappade balansen och åkte ut. Extra roligt var det att se killarna som försökte göra det så svårt som möjligt för varandra, vi tjejer var nog lite snällare. Kul hade vi, och inte gjorde det något att vi pratade olika språk när det var fötterna man skulle använda. Därefter pratade vi lite med de få tjejerna som kommit, kollade på killarna som lekte någon karatelek samt såg på när de flesta barnen satt i en ring på golvet och lekte en etiopisk lek.

 

//Hanna

 
RSS 2.0